Hoppa till innehåll

Vad är akustikpanel?

En akustikpanel är numera ett allmänt vedertaget begrepp för ribbvägg och ribbpanel, det vill säga en panel med ribbor som är fäst på en akustikfilt. Denna monteras sedan på väggar och i vissa fall även tak för att förbättra akustiken, även om anledningen till att välja akustikpanel i minst lika många fall beror på att man vill förbättra rummets design. De finns i flera material, inte bara trä, och färger. Här hittar du inspiration och information om akustikpanel.

Akustikpanel för panelvägg inomhus

Akustikpanel är en väggpanel som är konstruerad och tillverkad på ett sådant sätt att den absorberar ljud och dämpar eko.

Akustikpanel är vanligt förekommande på kontor och i offentliga lokaler, men i samband med att ribbväggar slagit igenom så har de blivit allt vanligare i hem. Då handlar det inte enbart om att förbättra akustiken, utan minst lika mycket om att förbättra inredningen.

Även om det handlar om en väggpanel med ribbor som förbättrar akustiken så har det blivit något inredningsbranschen fått upp ögonen för. Numera ser man dem allt oftare i inredningsprogram och i inredningsreportage.

Nästan alla kan montera akustikpanel

Akustikpaneler i trä, ofta med träribbor, dämpar delvis ljudet tack vare konstruktionen. Denna ljuddämpande effekt förstärks tack vare att de monteras med en ljudabsorberande filtermatta mellan träribborna och väggen. När man köper dessa så levereras de oftast i panelsektioner där ribborna är fästa mot akustikfilten, vilket underlättar monteringen avsevärt.

Alternativet hade varit att fästa filten på väggen först för att därefter monterat ribborna en och en, vilket hade varit tidsödande och ställt högre krav på montörens händighet.

Istället kan nu akustikpanelsättas upp av en någorlunda händig person utan tidigare erfarenhet av montering av att montera akustikpanel.

Ribbvägg betsad ek
Akustikpanel betsad ek
Ribbvägg ask
Akustikpanel ask
Ribbvägg ek
Akustikpanel naturlig ek
Ribbvägg valnöt
Akustikpanel valnöt