Hoppa till innehåll

Akustikpaneler

Akustikpaneler är en väggpanel som är konstruerad och tillverkad på ett sådant sätt att den absorberar ljud och dämpar eko.

Akustikpaneler är vanligt förekommande på kontor och i offentliga lokaler, men i samband med att ribbväggar slagit igenom så har de blivit allt vanligare i hem. Då handlar det inte enbart om att förbättra akustiken, utan minst lika mycket om att förbättra inredningen.

Även om det handlar om en väggpanel så har det blivit något inredningsbranschen fått upp ögonen för. Numera ser man dem allt oftare i inredningsprogram och i inredningsreportage.

Nästan alla kan montera akustikpaneler i trä

Akustikpaneler i trä, ofta med träribbor, dämpar delvis ljudet tack vare konstruktionen. Denna ljuddämpande effekt förstärks tack vare att de monteras med en ljudabsorberande filtermatta mellan träribborna och väggen. När man köper dessa så levereras de oftast i panelsektioner där ribborna är fästa mot akustikfilten, vilket underlättar monteringen avsevärt.

Alternativet hade varit att fästa filten på väggen först för att därefter monterat ribborna en och en, vilket hade varit tidsödande och ställt högre krav på montörens händighet.

Istället kan nu akustikpaneler sättas upp av en någorlunda händig person utan tidigare erfarenhet av montering av akustikpaneler,